marți, 14 septembrie 2010

Cea mai scumpa mancare din Uniunea Europeana

     Ca drept urmare a “competentelor” statului roman s-a efectuat un calcul, cu privire la preturile din Romania si cele din Uniunea Europeana. Astfel, s-a constatat faptul ca, Romania componeanta a Uniunii Europene are un grad ridicat al preturilor la alimente, spre deosebire de celelalte state membre. Desi preturile alimentelor se incadreaza in media europeana, un cetatean roman castiga in medie, aproximativ 20% din salariul mediu europen, aici fiind vizibila defapt diferenta. Unele dintre cele mai scumpe alimente sunt cele consumate de zi cu zi, si anume: oua, lapte si branzeturi, acestea avand preturi europene. Fara a lua in calcul aceste amanunte, romanii desi castiga de 5 ori mai putin fata de europeni, acestia aloca 40% din veniturile proprii pe mancare, in vreme ce vest-europenii consuma in medie de 15%.
     De ieri se pare ca si alte produse s-au mai scumpit, exceland brusc cu procente nu tocmai minore. Intrucat combustibilii s-au scumpit cu 60 de bani, precum si uleiul cu 5%, painea cu 30%,iar treptat se vor majora si preturile legumelor, fructelor si cerealelor. Din cate observam, in acesta toamna, dar mai ales iarna, cetatenii vor trebui sa scoata din buzunar aproape dublu fata de perioada similara a anului trecut.
     Ca urmare a acestor fapte, incep sa cred ca Traian Basescu in momentul care a convins poporul sa il voteze, nu stiu exact strategia aplicata de catre acesta, nu s-a dovedit a fi deloc credibil sau consecvent.  Tocmai de aceea consider ca, intreg poporul emite o stare de repulsie cu privire la actele sale cu o conotatie mai putin diligenta,permitand astfel o parcuregere a evenimentelor pe care presedintele ni le promitea intr-un mod iluzoriu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu