miercuri, 20 octombrie 2010

Romania vs celelalte state

      Constatarea extrasa dintr-o statistica facuta de curand, mentioneaza faptul ca in anul 2011 Romania va avea un necesar de finantare in valoare de 38 miliarde de euro, din care 4,8 miliarde euro este datoria publica scadenta, timp in care deficitul de cont curent este de 6,9 miliarde de euro.
      La sfarsitul anului, Romania va inregistra o contractie a economiei de -1,9%,  ce reprezinta potrivit FMI-ului, cea mai severa dintre tarile emergente din Europa, urmand spun ei o crestere de 1,5 % in anul 2011. In opinia mea acest procent preconizat pentru 2011 este irelevant, intrucat nu va reusi nici macar sa acopere scadenta de anul acesta, daramite sa o depasesca, caz in care ar fi vorba despre o crestere, dar actualmente nu vorbim despre o asemenea eventualitate.
     Croatia si Letonia vor mai consemna scaderi ale PIB-ului (-1,5% respectiv -1,0%)in perioada ramasa din acest an, dar in comparatie cu Romania, in cazul acestora chiar se vor semnala majorari in anul 2011( cu 1,6% respectiv 3,3%).
     Urmarind clasamentul tarilor care vor avea parte de cresteri atat anul acesta cat si cel imediat urmator, observam faptul ca in 2010 in Turcia economia s-a majorat cu 7,8% iar in Polonia cu 3,4%, continuand cresteri si in 2011 de 3,6% respectiv 3,7%. Asadar aceste tari pot constitui un bun exemplu pentru Romania, insa nu cred ca poporul roman va lua in calcul reusitele lor raportate la putinele noastre reusite din ultima perioada. Ceea ce consider eu ca ne distinge de celelalte popoare este modul in care ne manifestam ca si indivizi in societate. Dupa cum enunta si Albert Einstein, “Daca dorim sa continuam a trai pe aceasta planeta, este nevoie de o schimbare de atitudine”, altmiteri comletez eu, nu vom putea convietui decent.
     In contextul in care ne referim la zona emergenta din Europa, aceasta va substitui o crestere de 3,7% pana la finele anului 2010 si 3,1% pe parcursul anului 2011. In mod evident constat ca majoritatea tarilor care au trecut printr-o perioada dificila a economiei fiecareia, au reusit in mare parte sa o depasesca, ori din nefericire situatia Romaniei se dovedeste a fi mai putin sustenabila.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu