luni, 4 octombrie 2010

Majorare nesemnificativa

     Inca din luna iunie fostul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu sustinea faptul ca, ajustarea TVA-ului de la 19% la 24% va mai readuce la buget din banii perduti in urma aparitiei crizei financiare. Astfel incat, o majorare de cinci procente va agonisi bugetului de stat o suma de 3,5 chiar 4 miliarde de lei pana la finele anului. Estimarile iluzorii facute atunci sunt imposibil de atins, intrucat in cele doua luni de la majorarea TVA-ului au adus la buget o suma de doar 400 milioane de lei. Totodata incansarile din TVA au crescut de la 3,2 miliarde de lei in luna iunie la 3,6 miliarde de lei in luna august, ceea ce denota ca s-au incasat bani in urma acestei schimbari procentuale, insa acestia nu sunt suficienti pentru a se incadra in estimarile fostului ministru al Finantelor. Tocmai din acest motiv, constat ca dintr-o pondere atat de mica nu se pot extrage sume colosale, iar inca o majorare a TVA-ului va afecta puternic consumul, acesta reprezentand principala sursa de revedicare a economiei romane.
     In tot acest contex, de regula, la baza stabilirii unei strategii economice ar trebui sa se afle fiscalitatea in fruntea careia si un ministru competent care ar putea veni cu idei inovatoare si eficiente in largirea sferei bugetului, nu doar sa ideintifice niste sume oarecare asa cum se pare ca a procedat fostul ministru, Sebastian Vladescu.
     Ponderea impozitelor precum si a taxelor in bugetul de stat este reprezentata in mare parte de catre TVA, acesta avand un procentaj de 40%, urmat fiind de impozitul pe venit si salarii cu 22%, accize 17%, impozit pe profit 12%, respectiv alte venituri cu doar 9%.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu