joi, 14 octombrie 2010

Ne punem bazele in Romania?

     Pe baza intrebarii “ Cum credeti ca au reusit romanii care au facut avere in Romania?”, s-a facut un clasament avand in vedere urmatoarele variante de raspuns:
     Incalcand legea =>> 69%
     Relatii =>> 17%
     Munca, merit =>> 5%
     Noroc =>> 4%
     Toate =>> 1%
     Nu stiu/Nu raspund =>> 4% ... dintre romani cred ca astfel s-a procedat

     La intrebarea “Romania se indreapta catre o directie buna sau gresita?” 80% dintre romani au ales varianta, ce constituie faptul ca Romania se intreapta spre o directie gresita, 12% catre o directie buna, iar 8% nu au stiut sau nu au raspuns.
     Lasand toate aceste clasamente, ieri Romania a primit un raport, cu referire la nivelul de trai din Uniunea Europeana. Spre dezamagirea mea Romania a depasit chiar si Bulgaria, desigur nu intr-un sens bun, fapt ce denota ca tara noastra se afla pe ultimul loc ca si mod de viata.

               Situatia economica a Romaniei pe scurt ce nu multa lume o cunoaste

     - Fata de 2009, constructiile au scazut cu 19%
     - Inflatia va scadea de la 7,9% in anul 2010, la 3,2% in anul 2011, urmand sa ajunga la 2,5% in anul 2014. Pe de alta parte, rata inflatiei s-a mentinut la 7,6% in luna septembrie, urmand ulterior sa creasca pana in luna decembrie la 7,8%
     - PIB-ul in Romania va creste in anul 2011 de la 1,5% la 4,7% in anul 2014
     - Pretul gazelor ar putea creste cu 5 de pana la 10%
     - Deficitul de cont va scadea de la 5,7% in anul 2010 la 5,5% in anul 2011
     - In ultimele opt luni, productia interna a crescut cu 5,3% fata de anul trecut
     - Romania are un deficit comercial de 889,5 milioane de euro
     - Preturile alimentelor de baza s-au majorat de pana la 30%
     - Au scazut salariile cu 25% si s-au eliminat stimulentele, urmand ca 75.000 de bugetari sa fie dati afara, pensiile stagneaza
     - Au fost inchise 1300 de scoli
      Iar Traian Basescu mai doreste un imprumut de la FMI de 5,7 miliarde de euro, urmand sa fie furnizat Romaniei in aprilie 2011. Mugur Isarescu, director BNR(Banca Nationala Romana) l-a sfatuit pe presedinte in a nu mai face un imprumut atat de mare, intrucat Romania va cadea in sfera datoriilor si ii va fi foarte greu sa mai iasa. Acesta a amplificat faptul ca in momentul curent nu avem nevoie de bani, situatia fiind tinta sub control de catre banci.
     In prealabil s-au mai facut si remanieri fortate in guvern, ceea ce nu sporeste productia si luarea unor masuri eficiente pentru a combate criza financiara. Din cate observ, atat membrii guvernului, seful lor precum si Traian Basescu, seful statului prezinta nonsalanta fata de pierderea identitatii Romaniei in fata altor state care nu se ridicau nicidecum pana in prezent la nivelul acestui stat.
     Totusi exista o evolutie, aceasta fiind sustinuta de catre capacitatea business-ului, constand in faptul ca cifra de afaceri s-a majorat cu 10,4% fata de perioada similara a anului trecut, insa asta nu motiveaza o posibila iesire din criza, tinand cont ca au inceput sa se inchida destul de multe firme, fiindu-le extrem de greu si afaceristilor sa mai faca fata acestei situatii dizagreabile.

     Asadar dumneavostra in ce directie considerati ca se indreapta Romania, catre marire sau catre cadenta?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu