marți, 12 octombrie 2010

Germania in ajutorul Romaniei

     Astazi a venit in Romania cancelarul german,  Angela Merkel. Aceasta a aterizat la Cluj, unde a avut o intrunire cu premierul Emil Boc si presedintele Traian Basescu. Acolo a primit titlul de Doctor Honaris Causa al Universitatii Bases Bolyai. Printre subiectele despre care au discutat cei trei, s-a aflat si cel cu privire la intrarea in spatiul Schengen. Odata inclusa in spatial Schengen, Romania va beneficia de accesul in alte tari deja apartenente fara pasaport, buletin sau alte acte. La sfarsitul discutiilor, Angela Merkel a subliniat faptul ca va sustine Romania, tinand cont ca aceasta se afla in criza economica.
     In principiu sunt destule tari ce au aderat la Uniunea Europeana, si totusi nu se afla in spatial Schengen, iar prin prisma acestui lucru se poate aduce un plus Romaniei, pe langa multele minusuri din ultima perioada.
     Probabil nu toata lumea stie faptul ca, Germania este in acest moment principalul nostru comerciant, intrucat companiile germane sunt singurele care si-au sporit afacerile din Romania, facand in prealabil si angajari. Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului, firmele colectionare olandeze deschise in Romania au inregistrat o cifra de afaceri de 71, 6 miliarde de lei, urmand investotirii austrieci cu o cifra de peste 70 miliarde de lei, iar locul III revenind germanilor, ale caror firme au avut o cira de afaceri de aproximativ 68 miliarde de lei. Clasamentul este desigur, completat de Franta, Cipru, Grecia, Italia, Elvetia, Ungaria si Statele Unite ale Americii.
     S-a mai constat faptul ca in ultima perioada cei mai mari angajatori sunt germanii, aducand Romaniei o forta de munca ce include aproape 200.000 de persoane. Deasemenea, firmele germane au bifat anul trecut cifre cu 15 miliarde de lei mai mare fata de aceeasi perioada a anului 2008.

                     Ce importam din Germania?

- masini, echipamente electrice in valoare de 1,5 miliarde de euro
- mijloace de transport in valoare de 527 milioade de euro
- articole plastice, cauciuc in valoare de 467 milioane de euro...iar lista continua

     Ca o concluzie retorica, colaborarea cu statul german poate aduce beneficii majore Romaniei daca aceasta desigur, nu va calca stramb privind anjagamentele facute
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu