joi, 12 august 2010

Isteria majorarii TVA si a preturilor

     A avut loc o marire a inflatiei,dupa aplicarea TVA-ului, si asta datorita instabilitatii fiscale si a lipsei,din punctul meu de vedere,a unei strategii coerente de iesire din recesiunea economica.
     Preturile de consum,inregistrand o crestere lunara de 2,5%,pe cand rata anuala a inflatiei,de la 4,38%(procent stabilit in iulie), a crescut la 7,14% la inceputul lunii August.Aceasta fiind o urmare,dupa cum spuneam,a cresterii TVA cu 5%,adica de la 19% la 24%.
     Cele mai semnificative preturi au fost stabilite la tigari,pretul acestora majorandu-se cu 9,5%, imediat urmatoarea categorie fiind cea a fructelor,cu o majorare de 6,6%. In cazul combustibililor a mai fost operata o crestere de 2%.
     Alte cresteri de preturi inregistrandu-se in mare parte la alimente,dand exemplu astfel: uleiul -3,29%,painea-2,5%,iar bauturile alcoolice au acumulat si ele 2,44%. Insa in cazul oualor si legumelor, au avut loc micsorari de pana la aproximativ 1%.
     Acestea fiind rezultatele actualului Guvern, indeajuns de incapabil pentru a lua masuri favorabile la nivel national. Masurile de austeritate, dupa cum tin sa precizez sunt unele suficient de dure ajungandu-se la o situatie extrema. Presedintele a precizat, ca aceste masuri de austeritate vor continua sa existe si dupa terminarea acestui an,si anume in anul 2011 foarte posibil si in 2012,cand probabil mandatul domniei sale se va termina.
     Opozitia este bineinteles impotriva acestor masuri, pe care Guvernul le pune in aplicare. Atat PSD(Partidul Social Democrat) si PC(Partidul Conservator), cat si PNL(Partidul National Liberal), care si-au dat mana si au facut un front comun impotriva actualei puteri, doresc sa o elimine. In sesiunea extraordinara,acestia doresc sa propuna o scadere a TVA-ului,acesta ajungand la 5% la alimentele de baza. Planurile opozitiei sunt desigur foarte precise,cel putin din punctul de vedere al actualilor presedinti de partide(Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin),insa acestia ne informeaza ca ei nu pot lua nici o masura favorabila pentru tara,atata timp cat exista Guvernul Boc si Traian Basescu,in caliate de presedinte.
     Urmarind indeaproape interesele si planurile fiecarei parti, ma refer in mod direct la actuala putere si la opozitie,pot afirma faptul ca desi fortele politice ne-au obisnuit cu destule promisiuni,in mare parte nefiind respectate, mie ca si cetatean imi este foarte greu sa ma mai incred in aceste personaje politice din Romania. Bineinteles ca ne dorim cu totii,ca spusele acestor domni sa devina in mare parte reale, insa eu observ ca rezultatele pe care le asteptam,intarzie sa apara, politicienii inlocuindu-le cu tot felul de masuri non-sensuale. Pana in acest moment,lucrurile care s -au petrecut la nivel politic,au avut un demers neechilibrat, dar asteptam si rezultate mai bune pe viitor. Sa vedem daca Traian Basescu va satisface toate aceste dorinte,sau o noua putere.
                                                              
                                                                           
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu