marți, 24 august 2010

Discutii privind salarizarea bugetarilor

     Anul acesta valoarea totala a bugetului de salarizare al statului este de aproximativ 47,6 miliarde de lei, acest lucru insemnand 11,3 miliarde de euro, bani fara luarea in calcul a micsorarii salariilor cu 25%(de la 1 iulie), dar incluzand cel de-al 13-lea salariu, pe anul trecut.
     Prin reducerea salariilor cu 25%timp de sase luni, se obtine o crestre economica de 6 miliarde de lei, si anume 1,4 miliarde de euro, circa 1,2% din valoarea PIB, obtinandu-se astfel un buget de 41,6 miliarde de lei pentru plata salariilor. Decizia de a nu platii cel de-al 13-lea salariu, ar echivala cu un procent de 5% pentru economie, iar prin disponibilizarea a celor 70.000 de bugetari( asa cum a promis Guvernul ca va face,celor de la FMI), statului i s-ar mai aloca inca 5%. Atfel calculat la nivelul unui intreg an, se realizeaza o economie de 2 miliarde de lei. Insa Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu a declarat la finalul lunii iunie faptul ca, salariile bugetarilor ar putea creste considerabil cu 7% din 2011, acest lucru fiind posibil doar in cazul in care s-ar disponibiliza 100.000 de bugetari, de aceasta data fara a renunta la cel de-al 13-lea salariu. Deci pentru 2011 este prevazut un buget total al salariilor, mai mic desigur, decat cel al acestui an, si anume de 39 miliarde de lei.
     O  alta varianta a Guvernului, propune ca alocarea salariilor sa fie variabila, intrucat acestea se vor schimba in fiecare an, in functie de valoarea PIB. Deocamdata legea data, adica aceea care priveste scaderea cu 25% din buget este valabila doar sase luni, adica pana la sfarsitul anului, iar odata cu inceputul lui 2011 se va da o noua lege, desi nu stim daca aceasta va fi mai favorabila sau nu.
     Ministrul Muncii, Mihai Seitan este si el, deasemenea in negocieri cu sindicatele si patronatele, privind unificarea salariului minim cu o suma cuprinsa intre 600 si 700 de lei. Acest subiect a fost abordat si saptamana precedenta, astfel incat sindicatele vor un buget minim de 750 de lei, insa dezamagindu-i pe acestia le comunic faptul ca, Guvernul a luat o hotarare legata de cresterea salariului de la 600 de lei la 640 de lei.
     Consider ca, pentru un moment ideile Guvernului sunt in dezechilibru,insa speram ca acest lucru sa se schimbe pe baza inlocuirii Guvernului Boc, cu unul nou si prosper de la 1 saptembrie, desi cu siguranta acest termen se va prelungii cu cel putin o luna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu