vineri, 2 decembrie 2011

Amenintare pentru Zona Euro in 2012

     Vestile proaste vrem sa le lasam intotdeauna pe mai tarziu, dar de aceasta data se pare ca numai vesti de genul acesta avem, asa ca suntem nevoiti sa incepem cu ele. Marii economisti ai Europei preconizeaza pentru anul 2012 un nou val aferent crizei, ceea ce ne determina sa credem ca si anul ce tocmai urmeaza sa vina va fi, cel putin in prima jumatate, unul amenintator din punct de vedere economic pentru Zona Euro. Astfel ca, se anunta o crestere extrem de mica a economiei pentru cele mai puternice state ale Zonei Euro, in raport cu anul 2011. Cele mai afectate state vor fi Spania, Grecia si Portugalia, insa sub aceeasi amenintare se afla si cel mai puternic stat al  Europei, Franta care va avea o crestere economica de doar 0,5% spre deosebire de cresterea din 2011 de 0,8%. De asemenea, cresteri minore vor mai fi inregistrate si in state precum Germania: 0,6% (2011- 1,0%), Spania: 0,3%, Italia: 0,1%. Asadar, media Zonei Euro va fi si ea mai mica spre deosebire de anul acesta, si anume 0,4% fata de 1,5%, fapt ce da un semnal de alarma tuturor statelor, atat celor care apartin Zonei Euro, cat si celorlalte din Europa ( implicit Romania).
     Cu toate ca presedintele, impreuna cu al sau guvern anunta in Romania pentru anul 2012 o crestere considerabila a economiei (2,1%), noi nu trebuie sa fim distrasi de iluzia acestor discursuri lamentabile, intrucat convingerea ca tara noastra va fi afectata, pentru ca acest fenomen nu poate fi evitat, se amplifica din ce in ce mai mult. Explicatia este una foarte simpla, anume ca Romania nu poate ocoli acest val de criza care se va instala in Europa in prima jumatate a anului 2012 tocmai pentru ca, pe de o parte, Romania nu are potentialul economic si politic de a face fata unor noi modificari bruste, iar pe de alta parte daca cel mai puternic stat, Franta va pica, noi cu siguranta nu vom mai exista la acest nivel de mult timp.
     Daca se va dovedi ca am avut putin noroc si vom trece inca "in picioare" de anul 2012, economistii sustin ca anul 2013 va fi unul salvator, moment in care va incepe procesul rapid de crestere economica. Franta ar urma sa creasca cu peste 1,3%, Germania cu 1,5%, Spania cu 1% si Italia cu 0,5%. Astfel, la nivelul Zonei Euro va fi o medie de 1,3% crestere economica, semn ca tarile vor incepe sa iasa incetul cu incetul din criza economica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu