marți, 2 august 2011

Romania intr-o lumina proasta

     Revenind in tara, dupa o bine meritata vacanta, am constatat indisponibilitatea Romaniei, ca si stat considerat de drept, fata de anumite ajustari care ar fi trebuit sa se produca, probabil, cu ceva timp in urma. Am observat anumite probleme, pe care le aveam la cunostiinta, insa care m-au surprins prin faptul ca rezolvarea lor a fost si este de un grad inferior.
     In aceasta perioada, cand delegatia FMI a venit sa ceara raportul Romaniei, in ceea ce priveste situatia fiscala actuala, rectificarea bugetara pentru 2011, parametrii generali ai bugetului pentru 2012, arieratele companiilor de stat si absorbtia fondurilor europene, politicienii nostrii ies cu declaratii izbitor de ridicole, in care afirma cu nonsalanta ca Romania este pe o cale ascendenta si ca problemele actuale vor deveni doar istorie in constiinta noastra. Cu toate acestea, datele oficiale tind sa ii contrazica, iar astfel, nu putem constata decat ca aceste evolutii economice si financiare nu sunt decat pure abateri de la realitate pentru a atrage priviriile alegatorilor care, cred ei, ca vor repeta aceeasi eroare de a-i sustine si la alegeriile viitoare.
     Contradictii intre presedintele Traian Basescu si reprezentantul FMI in Romania, Jeffrey Franks exista categoric, din moment ce ambii fac declaratii distincte cu toate ca au dezbatut aceleasi subiecte IMPREUNA. Asadar, in contextul in care Jeffrey Franks ne spune ca exista capacitate bugetara pentru a finanta o marire salariala pana la finele acestui an, Traian Basescu apare revoltat, afirmand ca politicienii care fac declaratii nefondate, ca cea despre care vorbea seful FMI la Bucuresti, nu sunt capabili de a lua anumite masuri.
     Un alt exemplu ar fi acela ca Jeffrey Franks ne indruma spre plata taxelor si a impozitelor mai mari, in timp ce Traian Basescu ne spune ca nu este motiv de ingrijorare referitor la plata taxelor, ci chiar ne informeaza ca in sistemul viitor numarul de taxe se va diminua, la fel si valoarea acestora. Si numarul unor astfel de exemple nu este minor, insa intreabrea pe care , cu siguranta, multi cetateni si-o pun este, care vor fi urmatoarele masuri luate in Romania, cele provenite de la FMI care ne finanteaza intreaga economie sau cele sustinute aleatoriu de catre presedinte?
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu