vineri, 26 august 2011

Romania, tara unde exporturile sunt inlocuite cu importurile

     In primul trimestru al acestui an, aproape 24% din exporturile totale de metale comune si produse metalugice alea Romaniei au mers catre Turcia. Se pare ca valoarea acestor exporturi in primele patru luni a ajuns la suma de 1,7 miliarde de euro si situatia in acest domeniu continua sa se imbunatateasca. De asemenea, Romania a exportat Turciei electronice si autovehicule in valoare de 130 milioane de euro, produse minerale si vegetale de peste 150 milioane de euro, dar si produse chimice, mase plastice si textile, toate avand o valoare esimata la 100 milioane de euro. Astfel, am putea spune ca situatia nu se dovedeste a fi atat de ingrijoratoare in ceea ce priveste exporturile catre Turcia, insa un lucru de-a dreptul infiorator il reprezinta faptul ca ne-am obisnuit sa producem atat cat putem, niciodata fortand minimul de putinta si exportam absolut totul, fara a tine cont ca produsele noastre sunt de o calitate superioara celor pe care le importam de la bogatele economii ale lumii. Un exemplu elocvent in acest sens il reprezinta si exporturile de grau de la jumatatea lui 2011 trimise catre Egypt, si anume 7,2 tone , ceea ce reprezinta productia totala de grau din Romania, deci, in principiu noi nu vom beneficia de pe urma acestei productii absolut deloc. Nu m-ar mira ca la un moment dat acesti indivizi , care teoretic ne conduc tara, sa nu mai faca importuri, pe motiv ca trebuie sa strangem bani la buget, iar noi ulterior sa nu mai avem o resursa sustenabila de hrana. Bineinteles ca unii dintre noi ar fi chiar incantati sa renunte la anumite alimente, insa acesta este un subiect pe care, cel putin acum, nu vreau sa il dezvolt.
     Revenind totusi la exporturi, am constatat cu totii, cel putin cei care se intereseaza cu privire la ce se mai intampla in Romania, ca exporturile totale ale tarii au avut o pondere destul de ridicata in acest an, spre deosebire de anii precedenti, cand aceasta a scazut brusc, din cauza crizei economice mondiale, dar tinand cont ca agricultura este singura sursa care ne-a mai ramas pentru a sustine economia, productia este foarte mica in raport cu hectarele lasate libere.
     Deci daca ne-am raporta la potentialul actual al Romaniei am fi mai mult decat dezamagiti,  intrucat cresterea economica nu se face decat cu ajutorul investitilor si al exporturilor, iar la aceste capitole nu excelem sub nici o forma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu