miercuri, 13 iulie 2011

Romania risca sa ramana fara moneda nationala?

     Leul a suportat, marti, o depreciere fata de euro, ajungand de la valoarea de 4,22 la cea de 4,29 (lei/euro), fapt ce a zdruncinat intr-o masura neasteptata piata interbancara. Aceasta rasturnare de situatie se pare ca provinde de la problemele de natura financiara ale Greciei, pe care le intampina in aceste zile, prin prisma crizei ce incerca sa o traverseze de o buna perioada de timp. Grecia este la marginea prapastiei, iar prezumtia, conform careia se afla sub amenintarea falimentului, va fi confirmata sau nu de catre guvernul elen pana vineri. O alta cauza a deprecierii leului, fata de moneda unica europeana, este reprezentata de catre datoriile colosale, pe care au reusit sa le acumuleze pana in acest moment statele ce fac parte din Uniunea Europeana.
     Cei dintai vizati in aceasta chestiune problematica sunt, desigur, clientii banciilor care au in momentul de fata credite in euro, situatia lor devenind destul de incomoda cu atat mai mult cu cat valoarea extrasa din banci este mai mare. Un alt plan afectat pare a fi cel al exporturilor, ce nu mai permite un schimb favorabil pentru Romania, in conditiile in care aceasta exporta cantitati mici de produse la preturi minore, chiar dinainte de a se intampla deprecierea leu-euro.
     Cu toate acestea avem doua ipoteze complet distincte, una dintre ele fiind enuntata de catre Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care sustine ca nu suntem in momentul prielnic de a crea o imagine sumbra, in ceea ce priveste pozitia leului fara de euro, deci situatia este sub control, si una spusa de economistul sef al ING Bank, Nicolaie Alexandru- Chidesciuc, care este absolut convins ca in urmatoarea perioada valoarea leului fata de euro va atinge cota de 4,4-4,5(lei/euro). In aceste conditii nu ramane decat sa constatam, si singuri, daca  ipoteza lui Isarescu este reala sau cea a lui  Chidesciuc, iar in cazul in care prezumtia celui din urma se va dovedi a fi veridica, Romania risca sa se confrunte cu grave probleme financiare, iar tinand cont ca nu suntem pe un drum foarte bun, cu siguranta, aceasta ajustare se va simti destul de puternic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu