duminică, 14 noiembrie 2010

Romania a obtinut acordul cu FMI

     Cu toate ca s-a speculat faptul ca OUG 50/2010 ar putea afecta intr-un mod vehement acordul cu FMI, aceasta veste s-a dovedit a fi eronata. Pe de alta parte, CE are o cu totul alta opinie, sustinand ca aceasta ordonanta nu se incadreaza in cerintele UE, astfel a trasmis Romaniei o scrisoare de integrare in cazut OUG 50/2010.
     In vizita sa din Romania, reprezentantul FMI Jeffrey Franks s-a arata destul de multumit de capacitatile de pana acum ale guvernului, spunand ca cea de-a sasea evaluare are rezultate pozitive, insa cu unele intarzieri.
     Se pare ca restantele Romaniei in viziunea delegatiei FMI sunt arieratele, reformele structurale, precum si situatia companiilor de stat. Dar cea mai mare ingrijorare, dovedindu-se a fi stabilitatea politicilor fiscale. FMI a mai costatat ca au aparut semnale pozitive, cu privire la cresterea productiei industriale, ceea ce va determina in 2011 o crestere a economiei de 1,5% dupa o contractie de 2% in 2010. Daca doriti o concluzie, nu pot spune ca este vorba despre o majorare a economiei ce poate scoate tara din criza, nicivorba, ci doar de o usoara crestere ce nu acopera contractia din acest  an.
     Facand abstractie de spusele lui Jeffrey Franks, presedintele Romaniei sustine ca nu trebuie sa ne mintim, deoarece in continuare criza ameninta Romania, iar situatia nu se va imbunatati in anul ce urmeaza, cu toate ca dupa lungi negocieri cu FMI-ul tara noastra a obtinut acordul pentru a avea loc imprumutul. Traian Basescu ne mai spune ca deficitul nu va fi acoperit per total si din acest punct de vedere are dreptate. Are dreptate, intrucat daca ne reimprospatam memoria costatam ca din 2008 cand criza a inceput sa fie simtita si in Romania, economia a tot scazut in mod continuu. Cea mai neasteptata scadere economica a avut loc in anul 2009, si anume de 7%, iar in anul 2010 de 1,5%. Desi pentru 2011 se prognozeaza o crestere de 1,5%, analistii pun la indoiala aceste speculatii, estimand inca o scadere de 1%. Greseala pe care presedintele a facut-o iar acum nu o mai recunoaste, este ca in anul 2009 declara in fata intregului popor ca aceasta criza nu ameninta si nu afecteaza Romania, asa ca vom trece destul de rapid si fara prea multe impedimente peste ea. Insa intre timp Traian Basescu si-a mai schimbat opinia, acum devenind mai pesimist ca oricand. Asadar avem noi nevoie de un presedinte pesimist, care daca i s-a pus pistolul la tampla incepe sa planga? Raspunsul este nu! Romania are nevoie de o conducere ce isi poate asuma responsabilitatea si poate combate si probleme de genul acesta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu