duminică, 14 noiembrie 2010

Guvernatorul vorbeste!

     Fiind invitat la emisiunea "dupa 20 de ani" de pe PRO TV, Mugur Isarescu- Guvernatorul Bancii Nationale Romane(BNR) ne-a impartasit propriile opinii privind situatia economica interna a Romaniei.
     Din cauza cresterii valorii TVA de la 19% la 24%, Guvernatorul este de parere ca a scazut vizibil consumul si s-a majorat inflatia, anul acesta depasind 8%, o cifra destul de mare ce nu se incadreaza in estimarea initiala de 3-4%. Rreferitor la criza, Isarescu considera ca anul viitor se va produce totusi o crestere, insa nu suficient de mare pentru a dezvolta nivelul de trai din Romania. O oportunitate poate consta in alocarea Executivului de mai multi bani pentru investitii, inca de la inceputul anului. Cat despre relansarea economiei, Guvernatorul a spus ca aceasta poate depinde foarte mult de cresterea productivitatii,de incurajarea muncii, al spiritului antreprenorial si al inovatiei, adica de lucruri mult mai grele, si nu de solutii de acest tip.
     Eu sunt de parere ca daca aceasta strategie de gestionare a banilor se va ajusta complet incepand cu anul 2011, o crestere economica va fi posibila abia in 2012, intrucat valoarea datoriilor s-a multiplicat, numarul de populatie scade, deci daca nu avem populatie nu avem nici productie, iar fara productie economia nu mai revine la forma sa initiala. Asadar ajuncem la un punct important, si anume la disponibilizarile bugetariilor, care din cate am inteles vor atinge un numar de 26.000 pana la finele anului, fapt ce nu va incuraja munca si evident nici evolutia.
     In principiu, Guvernatorul incearca sa mai aplaneze situatia pe cat posibil, cel putin in fata noastra, desi nici domnia sa nu este prea incantata de ceea ce va urma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu